Przepis na pszenno-żytni chleb, który zawsze się udaje
Od kilku lat próbuję piec własny chleb. Przetestowałam już wiele przepisów, żaden mi nie odpowiadał, aż w końcu...!
Przepis ten został już kilkakrotnie zmieniany, testowany, aż w końcu... powstał ten idealny, pyszny, domowy i przede wszystkim łatwy do wykonania bochenek.
PRZEPIS
ZAKWAS
• 4 łyżki mąki żytniej typ 2000-3000 / x5
• woda
Produkty dodajemy codziennie przez 5 dni. Zakwas powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
ZACZYN
• 360 g mąki żytniej chlebowej typ 720
• 300ml wody
• 20 g -30 g zakwasu żytniego
Wszystko mieszamy. Pozostawiamy na noc.
CIASTO WŁAŚCIWE
• 230 g mąki żytniej typ 720
• 300 g mąki pszennej
• 400 ml wody
• 1 płaska łyżka soli morskiej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
• Dodawać do zaczynu pozostałe składniki, dokładnie wymieszać (można mikserem) - 5 min.
• Zostawić pod przykryciem 60 min.
• Przełożyć do formy wysmarowanej olejem i posypanej otrębami żytnimi.
• Zostawiamy do wyrośnięcia 50-60 min. (czasami wyrośnie po 30 min).
• Piekarnik ustawiamy na 230⁰C. Chleb pieczemy 15 min. Następnie temperaturę zmniejszamy do 210⁰C i zostawiamy na kolejne 30-40 min.
* jeśli za szybko się zarumieni, przykryć folią aluminiową
Jak widzicie na zdjęciach, można dodawać różne dodatki. Ja najczęściej stawiam na suszoną żurawinę, czasem dodaję słonecznik, czy też czarnuszkę.
Kiedyś zamiast żytniej, dodałam tylko pszenną i też wyszedł rewelacyjny!
SMACZNEGO!
PRZEPIS
ZAKWAS
• 4 łyżki mąki żytniej typ 2000-3000 / x5
• woda
Produkty dodajemy codziennie przez 5 dni. Zakwas powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
ZACZYN
• 360 g mąki żytniej chlebowej typ 720
• 300ml wody
• 20 g -30 g zakwasu żytniego
Wszystko mieszamy. Pozostawiamy na noc.
CIASTO WŁAŚCIWE
• 230 g mąki żytniej typ 720
• 300 g mąki pszennej
• 400 ml wody
• 1 płaska łyżka soli morskiej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
• Dodawać do zaczynu pozostałe składniki, dokładnie wymieszać (można mikserem) - 5 min.
• Zostawić pod przykryciem 60 min.
• Przełożyć do formy wysmarowanej olejem i posypanej otrębami żytnimi.
• Zostawiamy do wyrośnięcia 50-60 min. (czasami wyrośnie po 30 min).
• Piekarnik ustawiamy na 230⁰C. Chleb pieczemy 15 min. Następnie temperaturę zmniejszamy do 210⁰C i zostawiamy na kolejne 30-40 min.
* jeśli za szybko się zarumieni, przykryć folią aluminiową
Jak widzicie na zdjęciach, można dodawać różne dodatki. Ja najczęściej stawiam na suszoną żurawinę, czasem dodaję słonecznik, czy też czarnuszkę.
Kiedyś zamiast żytniej, dodałam tylko pszenną i też wyszedł rewelacyjny!
SMACZNEGO!
kilka razy robilam i zawsze zjadalam caly :P a przepisy rozne
OdpowiedzUsuńKusząco wygląda. =)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie domowe pieczywo :)
OdpowiedzUsuńMÓJ BLOG
wyglada pysznie <3
OdpowiedzUsuńKiedyś próbowałam zrobić sama chleb ale wyszło z niego takie ... coś co nigdy koło chleba nawet nie stało hihi. Potem chciałam chleb bananowy niby prościzna też nie wyszło i od tego czasu już nie mam nerwów na takie zabawy .
OdpowiedzUsuńRobie podobne chlebki w pracy i sa pyszne :)
OdpowiedzUsuńZapraszam http://ispossiblee.blogspot.com/2018/02/kurtka-khaki-mix-stylow.html
Mmm.. wygląda świetnie! właśnie szukałam przepisu na jakiś chleb, chyba wypróbuję Twój :)
OdpowiedzUsuńObserwuje i zapraszam:
allixaa.blogspot.com - klik
Uwielbiam chleb żytni, szczególnie na słodko. :D
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda! Chyba wypróbuję!
OdpowiedzUsuńUdało mi się! Zrobiłam i jest pyszny!
OdpowiedzUsuń