RECENZJA: Kombu suszone BIO | Stragan Zdrowia
Dzisiaj recenzja suszonego kombu firmy Porto Muinos ze sklepu Stragan Zdrowia.
OD PRODUCENTA:
"Kombu to odmiana morskich wodorostów o długich liściach, które dodaje się często do dań z fasoli. Można z niego przygotować kombu dashi, czyli japoński bulion, lub sałatkę z wodorostów. Ze względu na właściwości zagęszczające, Kombu można dodawać do sosów i zup dla uzyskania odpowiedniej konsystencji."
"Kombu to odmiana morskich wodorostów o długich liściach, które dodaje się często do dań z fasoli. Można z niego przygotować kombu dashi, czyli japoński bulion, lub sałatkę z wodorostów. Ze względu na właściwości zagęszczające, Kombu można dodawać do sosów i zup dla uzyskania odpowiedniej konsystencji."
Kombu, czyli morskie wodorosty, wykorzystywane są głównie w kuchni japońskiej. Od jakiegoś czasu jestem wielką fanką kuchni azjatyckiej, dlatego zapragnęłam mieć w swojej kuchni kombu.
Świetnie wspomaga trawienie, a także dodaje wyjątkowego smaku wielu potrawom. Dodawałam go do różnych sałatek, przygotowywałam także bulion dashi i zawijałam sushi.
Kombu należy moczyć w wodzie przez 20 minut, następnie po wymianie wody moczyć kolejne 20 min. Po takim zabiegu, nasze algi powiększają swoją objętość 7 razy.
25g opakowanie możecie kupić >TUTAJ< za 12,19zł.
***
Pierwszy raz słyszę o takim jedzonku ale może dlatego że rzadko sięgam po kuchnie azjatyckie a co dopiero samemu je przygotować ;)
OdpowiedzUsuńJa w sumie bym to potrafiła wykorzystać :P
OdpowiedzUsuńZapraszam http://ispossiblee.blogspot.com/2017/09/must-have-na-jesien-i-wishlista.html